Internationaal Cultureel Festival Iran

Van 5 t/m 8 juli organiseert Stichting Wageningen City of Cultures een groot cultureel festival met de focus op Iran, het oude Perzië. Waarom Iran?
Iran is een prachtig land met een verfijnde en heel oude cultuur. Het staat bij de meeste mensen wat negatief in de belangstelling. Het organiserend comité wil daar graag verandering in brengen. Ook steunen ze met de opbrengsten van het festival twee goede doelen in Wageningen en in Iran.

Wat is er te zien? Er is een filmavond op 5 juli in een van de filmtheaters van de stad, Movie W met The Salesman, een Oscar bekroonde film. De film wordt vooraf gegaan door een heerlijk Iraans buffet door het lokale Iraanse Restaurant Food of Cultures en een introductie over de Iraanse film industrie, die goed ontwikkeld is in en buiten Iran.

Op vrijdag 6 juli 16.00 u wordt een grote kunstexpositie geopend in Theater Junushoff, die een heel weekend lang gratis toegankelijk is in de middag en avond. Iraanse kunstenaars tonen een selectie van beeldende kunst als schilderijen, video, tekeningen, collages, sculpturen van Atousa Bendeh,Baharak Dehghan,Behrouz Naghipour,Farnaz Sedaghatbin,Homeira RastegarMasoud Gharibi en (op zatedag) authentieke Iraanse kleding en tasjes van Maryam Entezami. De bezoeker kan direct informatie krijgen en kunst aanschaffen van de aanwezige kunstenaars.

In de avond in Theater Junushoff komt literatuur, historie en poezie aan bod. Prof. Ab de Jong – verbonden aan de Universiteit van Leiden – informeert ons over het oude Perzie. Over de contacten van eeuwen geleden met het Westen. Over de invloeden van het Perzische rijk op ons leven van toen en nu nog steeds. Wie weet dat de eerste wiskunde daar door ons geleerd is. Iraanse dichteres Nafiss Nia en Wageningse dichters brengen poezie en teksten ten gehore. Muzikale intermezzo’s van zangeres Ziba Nillian – begeleid door Marc Constandse op de bandoneon.

Zaterdag 7 juli is de grote avond met authentieke muziek van Hamid Motebassem en Samira Golbaz bekend als het Duo Damsaz. Zij brengen ons de prachtige klanken van de echte Iraniers. De internationaal bekende Iraanse danseres Helia Bandeh maakt tijd vrij in haar tournee door grote steden om naar Wageningen te komen. In Theater Junushoff kunnen we dan genieten van de originele  Perzische dansen in kleurrijke authentieke kostuums. Echt een lust voor het oog.

2018 is het jaar waarin diverse jonge Iraniers in Nederland schitteren. Niet alleen doen de Iraanse voetballers het goed. Cabaretier Farbod Moghaddam won de eerste prijs in het Cabaret Festival dat elk jaar in Leiden wordt gehouden. Onder de indruk van het Wageningse gebeuren bood hij spontaan aan om in Junushoff acte de presence te geven. Hierdoor wordt de grote avond in de grote zaal een prachtige presentatie van de verbinding tussen het Iran van vroeger en nu. Een Iraanse DJ laat ons allen dansend de avond afsluiten.

Zondag 8 juli gaan we samen aan Tafel volgens een bekend Wagenings gebruik. Elk jaar organiseren we een of meer keren de befaamde Tafel van W. We eten aan lange tafels en krijgen tussen elke gang een korte lezing of voordracht. Daarnaast zijn er muzikale intermezzo’s. Zo sluiten we – als het weer het toelaat – met elkaar het Iran Festival af met gesprekken over het prachtige land met zijn rijke en sterke cultuur.

Wageningen is mede door de 100 jarige internationale Universiteit en de vele internationale contacten een stad met meer dan 140 nationaliteiten. Het wordt een veilig eiland genoemd waar diversiteit hoog in het vaandel staat.  In Wageningen is een groot draagvlak voor een dergelijk groot cultureel gebeuren. Vele inwoners en ondernemers helpen mee om het Festival tot een succes te maken.

Niet in het minst omdat de opbrengsten van het Festival naar twee prachtige goede doelen gaan. Een droomreis naar een attractiepark voor Wageningse kinderen, die daar niet aan toe komen. Daarnaast een financiële ondersteuning voor een gehandicaptenhuis in Iran, waar de bewoners een bedrijf willen opzetten en daardoor zelfstandig in hun onderhoud kunnen gaan voorzien.

De gezamenlijke Wageningse Kerken waren door het Droomreisje voor de kinderen geraakt en besloten alvast een tocht voor 150 kinderen en ouders mogelijk te maken. Een bewijs dat de Stichting door vele Wageningers zeer gewaardeerd wordt.

Voor meer informatie en tickets: www.cityofcultures.com en cityofcultures@gmail.com

 

 

Share Button