Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Herdenkingsexpositie

De Wageningse 4Meiwerkgroep organiseert jaarlijks een herdenkingsexpositie waar lokale, persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn terug te vinden. Wageningen lag tijdens de oorlog twee keer in het hart van de strijd, is beide keren geëvacueerd en verwoest en weer opgebouwd. De herdenkingsexpositie vertelt over het dagelijkse leven in de oorlog, over persoonlijke verhalen, het bombardement op de Sahara en nog meer. Dit jaar is er extra aandacht voor het Herdenkingsraam in de Grote Kerk.

De werkgroep krijgt bij het samenstellen van de herdenkingsexpositie medewerking van o.a. het gemeentearchief, Historische Vereniging Oud Wageningen, Museum De Casteelse Poort en instanties waar het verhaal over gaat. Van ooggetuigen die hun persoonlijke verhaal vertellen, van partijen die de historie en WOII van Wageningen onderzoeken en (beeld)materiaal leveren voor de expositie. Vele Wageningers, oud en jong, hebben de expositie al bezocht en in de afgelopen jaren zien groeien. Bijzonder is dat de expositie ook mensen raakt die tegenwoordig met oorlog en geweld worden geconfronteerd, zoals wij dat zagen bij bijvoorbeeld verschillende Syriërs in 2019 en Oekraïners in 2022.

De herdenkingsexpositie is alleen op 4 mei te bezichtigen in de Grote Kerk op de Markt, van 11.00 tot 18.00 uur en van 20.15 tot 21.30 uur.